Viimeiset viikot opistolla ovat olleet perus puurtamista. Oppitunteja, ratsastusta, hevosten hoitamista ja ajamista niin reellä kuin kärryilläkin. Päätin liittyä oppilaskunnan hallitukseen ja ensimmäinen kokous oli tällä viikolla. Kaikenlaista kivaa on tiedossa opiskelukavereiden päänmenoksi :) haluan myös omalta osaltani vaikuttaa oppilaitoksen ilmapiiriin ja ihmisten tietoisuuteen siitä, miten hevonen kohdataan liikenteessä. Ehdotin, että menemme pitämään ammattikouluihin nuorille luentoja aiheesta. Ehkä vanhuus on iskenyt, sillä ainakin itseä pelottaa aika usein teillä liikkuessa. Hevonen on kuitenkin aina hevonen ja eläin, jolla on voimakas pakoreaktio pelästyessään. Monilta autoilijoilta ja muilta teillä liikkujilta tämä tieto tuntuu puuttuvan tai sitä ei huomioida. Katsotaan mitä saadaan aikaan näiden asioiden tiimoilta.

Liitän tähän nyt muutamia (huonolaatuisia) kuvia menneiltä kuukausilta. Niiden avulla on ehkä helpompi hahmottaa, mitä näiden nelijalkaisten kanssa oikein touhutaan. Paljon jää tietenkin puuttumaan, mutta niistä lisää myöhemmissä päivityksissä.

IMG_0192-normal.jpg

Peruskauraa. Toiset jonottaa pankkiin, toiset lantalaan. Tässä menossa talliviikko II-tallissa, jossa asuvat ravituntien opetushevoset, MTT:n koetammat, joista osa on kantavana ja viime kesäiset varsat. Hevosia yhteensä noin reilu 50.

IMG_0185-normal.jpg

Valjastyö. Opiskelemme valjaiden tekoa ja korjaamista. Tästä on tulossa riimu, joka ei ole vieläkään valmis. Monet tekevät jo ties kuinka monetta työtään, kun minä tuhraan vielä tämän kanssa. Oppitunnit tuntuu kuluvan loimien korjaamiseen, niin oman hevosen kuin opiston hoitohevosen. Ehkä se joskus valmistuu. Olisi myös mahdollista käydä torstai-iltaisin valjaskerhossa tekemässä oppituntien lisäksi, mutta en oikein ole ehtinyt sinne.

IMG_0256-normal.jpg

Hyvää yötä. Talliviikoilla hevosten viimeinen ruokintakerta on klo 20.30 ja se hoidetaan vuoroissa. Yöheinillä annetaan siis heinät ja tarkistetaan, että hevosilla on kaikki hyvin. Valot sammutetaan ja toivotetaan hyvää yötä. Jos ongelmia ilmenee, hälytetään tallimestari paikalle. Ei ole onneksi omalla kohdalla sattunut mitään. Tuntuu jo tarpeeksi hurjalta ottaa omalle vastuulleen useita kymmeniä hevosia ja jättää ne yöksi talliin omilta jäljiltä. Tarkkana saa olla.

IMG_0244-normal.jpg

Keskiviikkokilpailut. Opistolla järjestetään keskiviikkoisin harjoituskilpailuja. Kilpailuja järjestää jokainen ropiskelijayhmä vuorollaan. Meidän luokka piti kouluratsastuskilpailut. Kaikki sujui mallikkaasti, vaikka aluksi olikin hieman häslinkiä, sillä vastaava opettaja ei ilmestynyt paikalle opastamaan. Olemme kuitenkin niin näppäriä, että kilpailut saatiin pystyyn. Minä olin kaverin kanssa kuuluttamassa. Kuuluttajan ja tulospalvelun paikalta näkee aika mukavasti koko maneesin :)

IMG_0259-normal.jpg

Loimihuone. Ja näitähän riittää! Varsinkin 100 ratsuhevosen III-tallissä, jossa parhaimmillaan tai pahimmillaan hevoselle saatetaan laittaa kolme loimea päällekkäin, kun se viedään ulos. Ei nääs tule ainakaan kylmä! Huonolla ilmalla märkiä "takkeja" onkin sitten mukava järjestellä kuivumaan tangoille.

IMG_0262-normal.jpg

Letittämistä. Tarkkana kuin porkkana! Letityskin voi olla tekniikkalaji. Ensin jaat suomenhevosen sojottavan ja superpaksun harjan sopiviin osiin, sitten letität tasaisesti, ei liian tiukkaan, eikä löysään, pujotat karhunlangan neulan kanssa letistä ja ompelet sen rusetiksi. Ei ne aina niin kauniita ruusuja ole, voin kertoa. Vaatii hieman harjoittelua.

IMG_0249-normal.jpg

Tähystäminen. Tämä kuva on omalta tallilta. Tammalta tähystettiin keuhkot vähän aikaa sitten. Letkun päässä oleva kamera sieraimesta sisään ja siitä henkitorveen. Viltti oli tietysti rauhoitettu norsun annoksella, eikä tajunnut puuhista tuon taivaallista. Keuhkot olivat puhtaat ja muutenkin kunnossa.